‘Durven voelen’ is eigenlijk hetzelfde als het lichaamsbewustzijn zoals in de vorige paragraaf werd besproken. Als je namelijk helemaal aanwezig bent in je lichaam, dan sta je in contact met je gevoel. Toch wilde ik dit thema ook even los bespreken, omdat het zo belangrijk is. Ik bespreek het in deze paragraaf kort, maar kom er in andere modules weer op terug.

Het aardingsproces kan zich voltrekken als jij iedere keer weer een laagje van de ui loslaat, om zo dieper tot de kern te komen. Voordat jouw hoger zelf helemaal kan verankeren in jouw lichaam moet het door allerlei oude ‘laagjes’ heen zakken. Deze oude laagjes bevatten onder andere: oude overtuigingen, illusies, emoties, trauma, herinneringen etc. Om deze laagjes te helen én daarmee jouw hoger zelf dieper in je lichaam te laten zakken, is het van belang ze te voelen en te erkennen. Zodra jij namelijk zo’n oud laagje (ofwel stagnerende energie/blokkade) tegenkomt (vaak door een trigger in je omgeving), heb je waarschijnlijk de neiging om meteen naar jouw hoofd te schieten. Stel: er is een situatie of een opmerking van iemand die jou diep raakt. Word jij gefrustreerd, maak je er een verhaal van of doe je net alsof het jou niet raakt? Dan schiet je naar boven. Kies je ervoor om je even terug te trekken, rustig adem te halen, en te voelen wat er in jou gebeurt? Dan zak je! Juist door die emoties toe te laten die er getriggerd zijn neem jij zelf de verantwoordelijkheid voor jouw thema’s en kun je deze helen. Door dit toe te laten kunnen ze loslaten en voel je je meer in balans. Je merkt vaak wel dat wanneer je emoties onderdrukt, dat je juist úit balans raakt.

In de praktijk zou je deze oefening kunnen doen, om van denken naar voelen te gaan:

Iedere keer als zich een ‘trigger’ voordoet dan heb je de keus of je in je hoofd schiet (er verhalen van maken) óf in je lichaam zakt en alles toestaat wat je voelt. Deze momenten bieden jou de kans om dieper je lichaam te gaan bewonen en weer een oud laagje los te laten.

1. Observeer wat er in jou gebeurt en wees oordeel-loos. Besef je dat jij niet je gedachten, emoties, trauma’s en overtuigingen BENT. Het zijn oude energieën die jij alleen maar ervaart in jouw lichaam. Deze identificatie met gedachten en emoties kun je loslaten door ze van een afstand te bekijken en ze anders te benoemen. In plaats van ‘Ik ben verdrietig, ik ben boos, ik denk dat…’ Kun je het zo formuleren: ‘Goh ik merk op dat er allerlei gedachten voorbij komen over … dit .. en dat…’ ‘Goh, ik ervaar een gevoel van angst/boosheid/verdriet/verkramping’.

2. Merk het op, vind er niks van, glimlach ernaar. Je erkent dus wat er is en bent gewoon een neutrale toeschouwer. Je wilt er niks aan veranderen. Als je wilt huilen, dan huil je. Als je boosheid ervaart, laat die boosheid dan maar door je lichaam stromen. Doordat je het er gewoon laat zijn, laat het vanzelf los en is er weer een laagje geheeld en zak je weer een stukje verder in je lichaam.

3. Voel wat je nu nodig hebt: De natuur in? Ontspannen? Meditatie? Iets creatiefs doen? Wat geeft jouw lichaam aan dat je nu nodig hebt?