Koorden met mensen uit het verleden
Wij creëren continu energetische koorden tussen de mensen waar wij een uitwisseling mee hebben. Dit betekent dus dat jij onbewust vaak niet alleen je eigen leven leeft, omdat de gedachten, verwachtingen, emoties en overtuigingen van deze personen nog steeds in jouw energieveld terecht kunnen komen. Dit is vaak het geval wanneer er geen bewust afgesproken ‘einde’ is geweest met iemand. Bijvoorbeeld een relatie of vriendschap waar uiteindelijk geen contact meer wordt opgenomen zonder dat er bewust afscheid is genomen: op die manier blijven de koorden nog intact. Daarom is het ook zo belangrijk om bewust grenzen aan te geven en/of contacten af te sluiten die niet meer met jou resoneren, anders raak je op den duur vermoeid van al deze energie. Zo kan het ook zijn dat iemand bewust bij jou ‘incheckt’, en in veel gevallen kun je dit dan ook voelen.

Koorden met familieleden en geliefden
Juist voor gevoelige mensen is dit een lastig thema omdat veel van ons onbewust anderen willen ‘helpen’ en daarmee zeggen we eigenlijk: ‘kom maar, ik draag jouw lasten wel’. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook al op jonge leeftijd. Stel dat jouw ouders veel wonden met zich meedragen en zelf hier niet mee aan de slag gaan, dan kun jij als kind onbewust de lasten van jouw ouders op je schouders gaan nemen: omdat je ze wilt ‘helpen’ of omdat je het lichter wilt maken voor hen. Uiteindelijk loop je zelf leeg en is niemand er mee geholpen. Immers: het is juist de bedoeling van de ziel van de ouders om zélf hun thema’s te helen. En jij kunt een ander zijn kop niet vullen als die van jou leeg is.

Voor beide situaties geldt dat je koorden mag verbreken. In het eerste geval zorg je ervoor dat alle oude relaties en contacten geen invloed meer hebben op jouw huidige leven en je weer energetisch ‘vrij’ wordt. In het tweede geval, met familieleden en geliefden, zorgt het doorbreken van oude koorden er juist voor dat de relatie-dynamiek positief kan veranderen. Het doorbreken van koorden betekent eigenlijk dat je de ‘oude dynamiek’ doorbreekt waardoor er een nieuwe, schone, zuivere dynamiek kan ontstaan. Wees dus niet bang dat je de connectie/verbinding verbreekt met de persoon om wie je veel geeft.

Voorbeeld 1: je bent in gesprek met een geliefd iemand en diegene heeft net iets naars meegemaakt en heeft veel emoties. Zodra jij voelt dat jij helemaal méé gaat in deze emoties is het een mooi moment om koorden door te knippen. Op deze manier kun jij in je éigen hoge energie blijven en er vanuit deze energie zijn voor de ander. Een ander (en jij ook niet) heeft er niks aan als jij ook de emoties en negatieve energie absorbeert.

Voorbeeld 2: je bent in contact geweest met familieleden en voelt je na de tijd vaak moe of leeggezogen. Of je geeft een workshop aan een groep mensen die allemaal op jou ‘inchecken’ en op jou focussen, waardoor er na die tijd nog allemaal koorden lopen. Zodra jij dan thuis bent kun je nog steeds energie van deze mensen oppikken. In beide gevallen kun je heel bewust weer alle koorden doorknippen.

Oefening koorden verbreken:
Visualiseer de ander tegenover jou en stel je maar voor dat er allemaal energetische lijntjes lopen. Je kunt de intentie zetten om de koorden te verbreken en daarnaast kun je met je handen langs je lichaam bewegen (of ‘knip’ bewegingen rondom je lichaam maken). Stel jezelf voor dat je je aura hiermee schoonmaakt.

–> Een mooie intentie is hier ‘Ik kies ervoor om alle energetische koorden te verbreken met …. voor het hoogste goed van ons beide.’