Emoties hebben een functie. Ik zal hieronder een aantal beschrijven.
Feedback over je eigen overtuigingen
Ze laten je zien waar je nog naar mag kijken in jezelf en welke delen nog niet in overeenstemming zijn met je essentie. Emoties zijn meestal een reactie op dieperliggende overtuigingen in je systeem en een emotie laat jou zien dat jij die overtuigingen gelooft. Stel nou dat jij heel vaak gedacht hebt (of oude herinneringen/trauma’s hebt omtrent dit thema) dat jij niks waard bent. Uiteindelijk wordt ‘ik ben niks waard’ jouw overtuiging. Zodra jij wordt geconfronteerd met een situatie of persoon die jou deze overtuiging spiegelt, dan voel jij een emotie (je wordt verdrietig of boos). Die emotie laat jou in dit geval dus zien dat jij iets gelóóft dat NIET in overeenstemming is met jouw essentie. Jij gelooft dat jij niks waard bent, en dit klopt niet. Jouw essentie is licht en liefde. In het geval dat jouw overtuiging is dat jij álles waard bent, en iemand zou tegen jou zeggen dat jij waardeloos bent, dan voel jij geen emotie. Jij gelooft simpelweg niet dat jij niks waard bent. Dan is de lading er vanaf. Dus iedere keer dat er nog wél een emotie in jou omhoog komt als jij wordt getriggerd, dan weet je dat er nog een oude laagje in jouw zit die nog iets gelooft dat jou niet meer dient.
Feedback over je eigen behoeften/jezelf in de steek laten
Een ander voorbeeld waarin een emotie jou feedback geeft is het volgende: jij bent de hele dag bezig met voor iedereen zorgen. Je houdt overal rekening mee en zorgt ervoor dat iedereen in zijn of haar behoeften wordt voldaan. Eigenlijk ben jij heel moe en heb je behoefte aan rust, maar toch ga je maar door met de zorg voor anderen. Totdat jouw partner/familielid na het eten van tafel wegloopt om ‘iets’ af te maken en jij alleen overblijft met alle afwas. Je voelt kwaadheid opkomen en vertelt de ander waarom hij/zij jou in de steek laat en maakt er een heel verhaal van. De sfeer wordt de rest van de avond niet meer gezellig.
Wat laat de emotie ‘boosheid’ jou hier zien? –> Eigenlijk ben je helemaal niet boos op je partner. Je bent boos omdat jij JEZELF in de steek hebt gelaten. Jij koos ervoor om je eigen gevoel en behoeftes te negeren. De boosheid laat jou hier zien dat je in het vervolg andere keuzes mag maken voor jezelf.
Balanceren van je systeem
Je herkent misschien wel het voorbeeld van een kind dat een drukke dag heeft gehad met veel indrukken en prikkels, dat thuis in huilen uitbarst. Het huilt even en daarna is het weer oké en gaat het spelen. In dit voorbeeld zorgt het huilen ervoor dat het systeem opnieuw in balans wordt gebracht. Dit is ook iets dat gevoelige mensen vaak tegenkomen, vooral wanneer je de hele dag jouw energie naar buiten hebt gericht en je jezelf bent verloren. Een huilbui of het voelen van boosheid is een manier waarop jouw systeem je eigen energie weer terug trekt. Zo kom je weer in balans en in je kracht.
De emotie ‘boosheid’ wordt vaak geassocieerd met ‘onzuiverheid’. Toch is dit niet waar als je het niet op een ander projecteert. Als jij boosheid voelt, om wat voor reden dan ook, dan kun je deze toelaten en voelen (om weer terug in balans te komen). Het wordt pas onzuiver als jij ervoor kiest om de boosheid te richten op een ander en de ander verantwoordelijk maakt voor jouw emoties. Je gaat er dan een heel verhaal van maken. Je kunt het verhaal zowel richten op de ander, maar ook op jezelf. In dat geval ga je je zelf veroordelen. Probeer deze tweede stap dus over te slaan. Blijf bij het gevoel, accepteer deze, en laat de verhalen los.
Voor sommige mensen helpt het om een uitlaatklep te hebben: boksen, sporten, dansen of iets creatiefs doen.